Wednesday, May 27, 2009

THE TOP 10 THINGS THAT MAKE A GOOD MANAGER

Wednesday, May 27, 2009 3
How to become the boss everyone loves to praise, rather than the boss everyone loves to hate! -Coach Ville Training

1. Acknowledge your staff.
When a member of staff does a job well, make sure you notice it, and acknowledge her or him for it. Don't let the opportunity to praise a piece of good work go by.

2. Never, ever, humiliate anyone on your staff team.
If you are annoyed with someone on your team, or they have done something wrong, make sure you keep your cool, especially in public. If you humiliate someone, he or she will hold a grudge against you, and their work will suffer too.

3. Create a culture where mistakes are OK.
If you don't make mistakes, chances are you are not stretching yourself. If your staff are allowed to feel that mistakes are part of reaching for new highs, rather than something to feel bad about, or shamed for, then they will take more risks on your behalf.

4. Remember personal details.
Take time to get to know your staff, who they are, who is important in their lives, etc. Be interested in them as people, not just as workers.

5. Don't hide behind your position.
Be human and friendly with your staff - that way you will all be able to support and encourage each other when things are tough.

6. Be approachable.
Allow your staff to feel that they can come and talk to you about sensitive issues, about inside- and outside-work difficulties, and that you will respect them, and not hold what they share against them.

7. Admit your mistakes.
If you get it wrong, say so. Managers don't have to be infallible! Your staff will respect you more if you are able to admit your mistakes, and then set about sorting out a solution.

8. Listen in such a way that your employees will talk to you.
Often people feel afraid of, or intimidated by, management. Make sure you show people that you are willing to listen to what they have to say, that they are important and worthy of your time.

9. Be clear in your requests.
It is your responsibility to ensure that people understand your requests - so communicate clearly, and ask if people have understood what you are asking for.

10. Treat everyone respectfully and courteously at all times.
Particularly when there is a problem! Everyone who works for you is a valuable human being who deserves respect. A manager is only as good as how she or he treats the people on her or his team.

Saturday, May 16, 2009

HAPPY TEACHER'S DAY

Saturday, May 16, 2009 1
Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa,
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta,
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara,
Jika hari ini seorang Ulama yang mulia,
Jika hari ini seorang Peguam menang bicara,
Jika hari ini seorang Penulis terkemuka,
Jika hari ini siapa saja menjadi dewasa,
Sejarahnya bermula oleh seorang guru biasa,
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis baca ...

HAPPY TEACHER'S DAY. I am an English teacher, and I am proud to be one.

Friday, May 8, 2009

FILEM-FILEM SERAM

Friday, May 8, 2009 4
I was chatting with my friends and one of us asked about the scariest horror movie when we were young. Here are among the movies mentioned in the scariest discussion.

PERJANJIAN SYAITAN

Azean Irdawaty muda lagi masa ni. Muka dia hodoh. Pastu dia jumpa dgn Nenek Kebayan Normadiah. She gave her tongkat sakti. Tongkat tu ada loceng kat hujung, boleh berasap, remote control jalan sendiri pulak tu. Terus Azean Irdawaty cantik. Sapa buat jahat kat dia, tongkat tu pi suluh asap, terus mati.

SUNDEL BOLONG

Cerita hantu Indonesia lakonan Suzanna. Dia kahwin dengan Barry Prima. Pastu dia kena rape sampai mati, terus jadi hantu. Scene paling semua ingat masa sundel bolong makan sate 200 cucuk sekali hadap tapi keluar ikut belakang dia yang berlubang besar. Siap ada nanah, ada ulat gonggok, ulat bulu, lipan semua cukup. Dia langgah kuah sate dari periuk besar bunyi gulp, gulp, gulp!

A NIGHTMARE ON ELM STREET

Takut gila dengan Freddy Krooger. Sapa tidur, mimpi Freddy, pastu mati. Semua pakat tak boleh tidur. Freddy ni abang Wolverine agaknya. Tangan dia pun ada pisau. Ada yang tengah tidur, pastu Freddy tarik dia masuk dalam katil, abih katil tu lencun dengan darah.

TOYOL

Bachok, mari, Bachok. Bachok, mari, Bachok!

Saturday, May 2, 2009

FILEM-FILEM LAMA PECAH PERUT

Saturday, May 2, 2009 6

1. JEJAKA PERASAN

N.D Lala, Salih Yaacob dan Badol sewa bilik kat rumah Hamid Gurkha. Hamid Gurkha ada anak dara, Tantiana. Last-last, N.D Lala gopren bopren dgn Tantiana. Antara scenes yang best:

  • Salih Yaacob and Badol mandi sabun sambil menari lagu Part Time Lover.
  • "Jgn masok dis areo. Dis areo banyok boyo."
  • Badol and Ibrahim Pendek nak adjust pelakon baru, last2 kena taboh dgn jayanya.

2. GILA-GILA REMAJA

Faizal Hussien jadi hero nama Azroy. Heroin nama Suziana. Watak jahat nama Farouk. Rosham Nor pun ada, nama Remy. Cerita budak2 kolej zaman Breakdance, motor Scrambler, basikal BMX. Antara scenes yang best:

  • Azroy and the gang mengurat cikgu sendiri kat bus-stand.
  • Liza Burung Hantu dan Kuzi.
  • Suziana bancuh kopi boh gula banyak kat Azroy.

3. ADIK MANJA

Cerita pasal Cikgu Azmi, lakonan Dharma Al-Rashid sembunyi baby yg dia jumpa di klinik masa dia on the way nak pi posting di sekolah baru. Heroin dia Cikgu Sharina lakonan Norkumalasari. Student naughty lakonan Shasha. Cikgu kepochi nama Cikgu Bedah lakonan Adibah Amin. Antara scenes yang best:

  • Cikgu Dharma ajar menari masa PJ.
  • Cikgu Dharma buat experiment buat susu dari tumbuhan.
  • Cikgu Dharma pakai baju kebaya ketat masuk asrama perempuan.

4. MARAH-MARAH SAYANG

Cerita tiga bujang lelaki and tiga bujang perempuan hidup berjiran yang last2 kahwin. Bujang lelaki lakonan Shah Reza, Isma Alif dan Ebby Saiful. Bujang perempuan semua nurses kat clinic lakonan Norlida Ahmad (Connie), Liza Abdullah dan Suhaina Yahya. Antara scenes yang best:

  • Lagu nak pujuk isteri, Buka Pintu Sayang, lepas depa balik mabuk.
  • Berlakon buta untuk cari duit.
  • Scene mengurat the girls.

5. ALI SETAN

Yang ni paling best. Azmil Mustafa jadi pelajar senior mengurat freshie nama Asmidar kat USM. Ada Shah Reza, Ebby Saiful. Izi Yahya watak jahat nama Jeff. Sheila Majid pun ada, nama dia Tipah. Antara scenes yang best:

  • Ali kena baling telur kat atas keretapi.
  • Ali kena denda pumping pasal kawad mengadap Asmidar.
  • "Ooo. Tapah Road. Saya ingat sakit perut."

6. AZURA

First time Jamal Abdillah berlakon. Nama Jamal is Zack, anak orang kaya lakonan A. Galak. Dia bercinta dengan Azura, tapi family dia confirmlah tak suka. Syed Sobrie jadi best friend Jamal. Raffie Hussien pun ada. Antara scenes yang best:

  • Yusni Hamid halau Azura keluar rumah waktu hujan lebat gila.
  • Azura bagi syarat potong jambul kalau Zack nak kawan dengan dia.
  • Jamal jerit Azuraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

7. DARAH SATRIA

Filem ni patriotik abih. Aman Shah jadi hero. Dia balik kampung bercuti dari latihan askar, terbekenan kat Lidyawati, gadis kampung. Badul dengan Tawel jadi askar lawak dalam filem ni. Antara scenes yang best:

  • Aman Shah ikut Lidyawati jalan sebab nak tengok muka berselindung di balik tudung.
  • Badul mimpi hantu kat dalam rumah tengah hutan.
  • Badul jadi hero tawan tiga orang komunis.

8. MEKANIK

Lawak gila yang ni. Azmil Mustafa jumpa duit rompakan bank kat dalam teksi dia. Perompak cari dia balik laa. Susan Lancaster jadi perempuan jahat. Yusof Haslam orang Italy, ketua segala perompak yang selalu kata Mama Mia! Opening cerita ni Azmil 'operate' kereta Ahmad Tarmimi Serigar. Antara scenes yang best:

  • Susan Lancaster - "Orang putih ka, orang hijau ka, orang merah ka, orang coklat ka, orang biru ka, kita kan orang Malaysia kan?"
  • Dating makan kat gerai kotor, so Azmil and Susan masuk ke restoran berdekatan, rupanya restoran tu pun order kat gerai yang sama.
  • Azmil pakai baju perempuan siap bubuh limau kat dada sebab nak escape from being caught cheating.

Apa lagi ya filem lama-lama?